May 3, 2021
  •  
5 min

De mobiele belofte: de Progressive Web App

De mobiele belofte: de Progressive Web App

Hij is nu nog het buitenbeentje onder de apps. Voor iOS gebruikers weggestopt in een hoekje, zodat alleen echte speurneuzen hem zullen vinden. Maar… er gloort een hoopvolle toekomst voor dit type app. Hij blinkt uit in eenvoud, is flexibel én heeft weinig op met de gevestigde orde. Speciale aandacht voor de veelbelovende Progressive Web App (PWA)…

Wat is een Progressive Web App (PWA)?

Een PWA is een webapplicatie die je gebruikt als een mobiele app. Heb je bijvoorbeeld een goede website met veel interactie, dan kun je daar vrij eenvoudig een app uit destilleren. Daarna begint het echte werk met het toevoegen van extra functionaliteiten, zoals toegang tot de camera, gps locatiebepaling en pushnotificaties. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Houd je het simpel en is je app een 1-op-1 vertaling van je website? Of voeg je er allerlei extra’s aan toe? Dat hangt maar net af van de reden waarom jouw app bestaat. Het interessante aan de PWA is dat deze direct via de browser op je smartphone beschikbaar is. Je hoeft dus niet naar de app store.

Waarop wint de PWA het van de native app?

‘De snelheid waarmee je een PWA in de basis kunt opzetten is een groot voordeel. Technisch gezien kan het dus veel werk en kosten schelen, doordat je geen aparte mobiele app hoeft te bouwen. Het ligt er wel helemaal aan hoe groots je uitpakt met je PWA. Aan die eenvoudige basis kun je allerlei native functionaliteiten toevoegen, zoals pushberichten. Een ander groot voordeel is dat je met een PWA de app stores van Apple en Android omzeilt, waardoor je veel makkelijker aanpassingen kunt doen en deze direct kunt publiceren.

De mobiele belofte: de Progressive Web App

Welke nadelen kleven er aan een PWA?

Op dit moment is het grootste nadeel dat PWA’s niet worden ondersteund door iOS, het besturingssysteem van Apple. De downloadknop om een PWA op je homescreen op te slaan is er wel, maar hij zit erg goed verstopt. Op een Android device kun je wel direct een melding krijgen. Een ander nadeel is dat je niet via elke browser de PWA kunt downloaden. Zolang je Chrome gebruikt gaat het goed, maar gebruik je Safari of Firefox dan werkt een PWA niet of minder goed. Het is dus de vraag in hoeverre de PWA op dit moment interessant voor je is.

De mobiele belofte: de Progressive Web App

De verschillen op een rijtje:

De toegankelijkheid is een nadeel bij PWA’s, hoe los je dat op?

Op dit moment is die oplossing er nog niet. iOS is nu simpelweg de bottleneck. Maar intussen ontwikkelt webtechnologie maar door. Hoe dat zich precies ontvouwt blijft spannend. Een mooi voorbeeld is een recentelijke ontwikkeling in Chrome. Die biedt de mogelijkheid om door een aantal screenshots te swipen, voordat je de app installeert. Dat soort ontwikkelingen maken adaptatie bij gebruikers steeds groter. Wij voorspellen dat er straks een moment komt dat PWA’s en native apps vrijwel gelijkwaardig zijn. Een website kan dan evenveel als een app. Het is een kwestie van tijd.

Is er in de tussentijd een middenweg tussen een native app en een PWA?

Ja, die is er zeker. Als je geen native app wilt bouwen, maar ook niet blij wordt van de beperkingen die een PWA nu nog heeft, is een hybride app een oplossing. In het begin bouwden wij dit type apps met ontwikkelplatform Ionic. Het resultaat was een native app aangeboden via de app store, gebouwd op basis van webtechnologie. Het voordeel is dat je maar één app hoeft te programmeren voor zowel Apple als Android. Ionic zorgde voor de vertaling naar iOS en Android. Intussen zijn bij todaytomorrow de hybride apps via Ionic alweer ingehaald door een nieuwer platform: Flutter. Daarmee bouw je een app die net zo lekker werkt als een native app, maar die slechts één codebase nodig heeft voor zowel Android als Apple.

Hoe bepaal je welk type app het beste bij jouw platform past?

Die keuze hangt helemaal af van de usecase. Kies je voor een native app dan werp je een hogere drempel op dan bij een webapp. Je moet eerst naar de app store om de app te downloaden. Maar trek je mensen over de streep om dit te doen, dan bemachtig je wel een plekje op hun homescreen. Het is dus vooral de vraag welke rol een platform in het dagelijks leven speelt in het leven van mensen.

Moonback is een voorbeeld van een platform waarbij directe toegang via de browser voorop staat. Een PWA is in dat geval een logische keuze. Bij wielerplatform Fondo zullen bezoekers sneller de moeite nemen om de native app te downloaden. Sporters gebruiken het platform actief en op routinematig basis. De PWA is nu vooral nog een leuke gimmick met een aantal interessante mogelijkheden. Maar de verwachting is dat de PWA ook op iOS steeds toegankelijker wordt en daarmee ligt er een veelbelovende toekomst in het verschiet!