Ik ben Ilse, Digital Designer. Dat betekent eigenlijk dat ik op zoek ben naar de simpelste oplossing voor een complex probleem. Je kunt mij wel vergelijken met Dick Bruna: op zoek om met zo min mogelijk lijnen de meeste mogelijkheden te creëren. Ik ben blij wanneer ik voor de klant een Nijntje heb gevonden. Om hiertoe te komen, heb ik een brede interesse in ontwerp, ik bekijk vraagstukken of problemen van alle kanten, stel kritische vragen en brainstorm tot ik een zo eenvoudig mogelijke oplossing heb met de meeste impact. Dit betekent dat ik begin met zwart-wit schetsen voor een oplossing en vervolgens iteraties maak door veel te sparren met de klant en binnen ons team. Zo wordt het ontwerp steeds concreter en kleurrijker, terwijl de basisoplossing simpel blijft en het complexe probleem oplost.
Ik had nooit verwacht dat ik dit zou zeggen, maar ik ben thuis redelijk losgegaan met smart home toepassingen. Het leek me altijd een beetje overbodig, maar door de stijgende energieprijzen, ben ik mij er thuis in gaan verdiepen en heb met slimme stekkers ons verbruik wat teruggeschroefd. Inmiddels hebben we zelfs ook lampen die automatisch zachtjes aangaan bij zonsondergang. Erg luxe, maar ook echt wel fijn! Ik moet wel zeggen dat de app wel een flinke make over kan gebruiker qua looks, maar hij werkt goed en is overzichtelijk dus ik ben er toch erg blij mee!
Wat mij zo aantrekt in de digitale wereld, is dat die wereld naadloos aan kan sluiten op de echte wereld. Ik ben dan ook het meest fan van producten die de echte wereld ondersteunen en makkelijker maken in plaats van helemaal vervangen.
Hmmm… ik denk publieke en overheidswebsites. Ik denk dat er daar een flinke slag te slaan is in gebruiksvriendelijkheid. Eigenlijk zijn dit ook de digitale functies die elke burger het hardst nodig heeft. Door het doen van vrijwilligerswerk, merkte ik dat er alleen al met DigiD vaak dingen misgaan. Dat is iets dat iedereen in Nederland geregeld moet gebruiken! Als er dan iets misgaat in de keten (niet kunnen inloggen bijvoorbeeld), stapelen problemen zich onnodig op.
Ik ben geboren en getogen in Friesland. Voor mijn studie ben ik verhuisd naar Groningen en heb daar een heel fijne studententijd gehad. Uiteindelijk deed ik mijn master in Utrecht, dus eigenlijk ben ik een beetje van overal ;).
Ik ben begonnen op de kunstacademie, en liep in een van mijn laatste jaren stage bij Fabrique in Delft. Hier kwam ik in aanraking met de echte ontwerpwereld en heb zo een goede keuze kunnen maken voor een master die meer gebruiksgericht was. Dat past beter bij mij.
Ik kan goed in- en uitzoomen met ontwerp; ik vind het altijd belangrijk om te kijken naar het grotere plaatje van een ontwerp. Ook als ik mij even verlies in details, kan ik daarna weer makkelijk schakelen naar het grotere geheel.
Het gezin waar ik uitkom is creatief en mijn ouders hebben altijd in de zorg gewerkt. Ik heb dus van huis uit meegekregen dat het belangrijk is om naar je medemens om te kijken. Ik zie dit helemaal terug in het werk dat ik nu doe. Ik ontwerp dan ook het liefst voor toepassingen in de zorg, maatschappelijke vraagstukken of toepassingen die een positieve verandering teweegbrengen.
Ik zou altijd nog wel eens een kinderboek willen schrijven en illustreren!
Ik kan helemaal zen worden van iets analoogs doen (niet verder vertellen hoor); even schilderen of tekenen.