Parkinson is een progressieve ziekte die impact heeft op zowel lichaam als geest. Het is aangetoond dat een actieve levensstijl de progressie op lange termijn remt en symptomen in het dagelijks leven onderdrukt. Samen met Cue2walk ontwikkelden we eerder al een connect app, voor een wearable die loopverstoringen (’Freeze of Gait’) doorbreekt door middel van ritmische signalen. Nu is het tijd voor de volgende stap.
In een nieuw Kansen voor West project onderzoeken we de mogelijkheden om bewegen in het dagelijks leven langdurig te ondersteunen. Vanuit de samenwerking met Cue2walk en kennispartners Basalt revalidatie, de Haagsche Hogeschool, Hogeschool Leiden, National eHealth Living Lab (NeLL), Radboud UMC en Amsterdam UMC richt dit project zich op de ontwikkeling van een digitale oplossing.
Oplossingen bedenken is makkelijk. Maar oplossingen bedenken waar mensen écht op zitten te wachten, vergt verdieping en inleving in hun leefwereld om onder andere stil te staan staan bij de obstakels die ze ervaren. Daarom is het maken van een ‘journey map’ een belangrijk onderdeel van ons proces. Hiermee brachten we in kaart wat er voor een Parkinson patient speelt rondom de diagnose en daarna.
Daarnaast is het belangrijk om in gesprek te gaan met mensen met Parkinson. Zo reisden we het land door om bij hun thuis op de koffie te komen, en te luisteren naar hun verhalen. We spraken over het diagnose-moment, en wat er daarna allemaal op hun afkwam. Hoe ze met de ziekte omgaan en wat hun daarbij helpt (of niet). Het was mooi om te zien hoe open iedereen was in het delen van de belemmeringen en frustraties die ze ervaren. Soms werd er een traantje gelaten, maar er werd ook gelachen. Want er was een flinke dosis positiviteit onder de mensen die we spraken, en een mentaliteit van ‘laten we vooral doorgaan’.
En aan dat ‘doorgaan’ hopen we bij te dragen. De interviews gaven ons waardevolle inzichten over hoe we dat kunnen gaan invullen. Ook leerden we waar mensen niet op zitten te wachten, wat minstens net zo belangrijk is om te weten. Aan de hand van deze inzichten zijn we nu weer een stap dichter bij de oplossing. In de volgende fase zullen we de mogelijkheden voor een gepersonaliseerd, on-demand oefeningenaanbod dat mensen met Parkinson zelfstandig kunnen gebruiken gaan valideren en worden de eerste ontwerpstappen gezet.
Kansen voor West geeft de regionale economie in de Randstad een innovatieve impuls. Kansen voor West is het programmamanagementbureau voor West-Nederland. Het voert voor de vier Randstadprovincies (Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland) en de vier grootste steden (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht) Europese programma’s uit. De programma’s worden uit diverse bronnen gefinancierd, waarvan de Europese structuurfondsen (ESIF) de belangrijkste zijn.