Het klopt: als vrouw in de ICT ben je in de minderheid. Bij ben ik zelf de enige dame die zich haar handjes brandt aan de front-end code, naast mijn acht mannelijke collega app developers. Ja, natuurlijk zie ik dit graag anders. Tegelijkertijd heb ik er persoonlijk bij todaytomorrow weinig last van. In ons kom ik prima tot mijn recht, en gelukkig zie ik in onze ‘development’ omgeving al veel veranderen.
Kijk om je heen in de wereld van web en app development en je ziet ze inderdaad maar weinig: vrouwen. Dit is geen geheim, puntje bij paaltje is er een groot verschil. Minder dan 7% van de tech-posities in Europa zijn gevuld door vrouwen.
Laatst organiseerden we een tech meet-up bij ons op de studio, hier kwamen ongeveer dertig mensen op af. Onder de dertig deelnemers telde ik vier vrouwen, en van de vier vrouwen was ik de enige front-end developer. In zo’n grote groep de enige vrouwelijke developer zijn kan een intimiderende ervaring zijn, maar het went. Gelukkig zie ik om me heen steeds meer initiatieven om vrouwen de ICT-sector in te krijgen.
Mooie initiatieven om vrouwelijke developers bij elkaar te krijgen en de groei van vrouwelijke talent te bespoedigen zijn bijvoorbeeld voorlichtingen die gegeven worden op scholen. Deze trend wordt vanuit de overheid ingezet om ICT toegankelijker te maken. In steeds meer scholen wint het schrijven van code terrein als verplicht schoolvak. Door alle kinderen kennis te laten maken met dit vakgebied voelen ze zich makkelijker thuis in het gebied.
Daarnaast zijn er ‘girl code meet ups’. Er worden presentaties gegeven door vrouwelijke developers over hun carrière en ze vertellen hoe zij de toekomst voor zich zien. Naast Girl Code, wat een relatief kleine meet-up is, worden er ook grote conferences gehouden om ons te inspireren en te helpen met het opbouwen van netwerken.
Wat zijn eigenlijk de voordelen van meer vrouwen in de wereld van development? Mannen en vrouwen hebben een andere kijk op dingen. Als je een product maakt dat gebruikt gaat worden door een 50/50 doelgroep, dan is een vrouwelijke perspectief meenemen is het design en development van cruciaal belang.
Om te illustreren waarom vrouwen van cruciaal belang zijn in productontwikkeling is dit een mooie read (getipt door mijn collega Bart Bergmeijer). Het beschrijft prachtig hoe producten die door (en zodoende bedoeld) voor mannen ontwikkeld worden lang niet altijd geschikt zijn voor vrouwen. De aanname dat mannelijke behoeften ook universele behoeften zijn, is een direct gevolg van het gebrek aan goede gegevens over vrouwen. Van kleding, gereedschap en zelfs apps zullen in de toekomst meer versies ontwikkeld worden waarin de vrouw centraler staat. En ja, dat betekent meer dan ‘ook in roze verkrijgbaar’.
Maar naast betere producten zien bedrijven gelukkig ook steeds vaker in dat diversiteit in het team wat oplevert. Desondanks heerst er bij sommige mensen nog steeds een beeld dat werken in de ICT sector stoffig, eenzaam en niet sociaal is. Gelukkig weet ik intussen dat niets minder waar is. De ICT-sector is niet meer alleen voor jongens op een zolderkamer. Iedereen kan hier zijn plek vinden, zeker in de huidige arbeidsmarkt.
Development wordt gelukkig dus steeds toegankelijker voor iedereen. Stereotypes veranderen en vooroordelen over de ICT branche verdwijnen. Meer en meer mensen ontdekken dat het dagelijks werk van een front-end developer bovendien meer is dan alleen code kloppen. Je kunt geen goede app of website ontwikkelen zonder dat je werk ook raakt aan marketing, design, startup strategie, management, enzovoorts. Ben jij een enthousiaste dame die haar hersens graag kraakt over een mooi stukje code? We zijn op zoek naar (onder andere) vrouwelijk talent om ons team te versterken.